Vanaf welke leeftijd is het mogelijk om les te volgen bij jullie?
In principe vanaf 5 jaar oud. Maar af en toe kan zelfs een jonger kind klaar zijn voor pianoles, bij twijfel kun je altijd een proefles in plannen. Voor veel jongere kinderen adviseren we om een algemene muziekcursus te volgen gespecialiseerd voor jonge kinderen. Op dit moment biedt Pianolessen Utrecht zelf niet een dergelijke cursus aan. Zou je dit een goed idee vinden? Laat het weten via ons contactformulier.
Bieden jullie ook les aan huis aan?
Pianolessen Utrecht biedt geen les aan huis aan. Uit ervaring blijkt dat les aan huis vaak niet handig is. Thuis zijn er heel veel afleidende factoren zoals bijvoorbeeld broertjes en zusjes, lego, tv, hondje enzovoorts. In onze ogen kan een leerling zich niet goed concentreren in deze omgeving. Een tweede groot nadeel is dat op locatie een docent geen gebruik kan maken van allerlei leuke materialen zoals spelletjes, extra boeken als aanvulling voor de les en al onze didactische materialen. We snappen wel dat je als ouder druk bent, dus we proberen steeds meer locaties in de buurt te openen. Is er nog geen docent van Pianolessen Utrecht bij jullie in de buurt? Laat het weten via ons contactformulier.
Ik heb nog geen instrument thuis, kan ik alvast met pianoles beginnen?
Voordat je een afspraak maakt voor een proefles heb je geen instrument nodig. We begrijpen dat een aanschaf van een geschikt instrument heel duur kan zijn, zeker in een situatie wanneer het nog niet duidelijk is of pianoles iets voor je kind is. Gelukkig zijn er heel veel mogelijkheden op dit gebied.

Wij werken bijvoorbeeld veel samen met pianobedrijf Clavis. Bij Clavis kun je 3 maanden een goed digitaal instrument in bruikleen krijgen zonder kosten. Meld je snel aan voor een proefles en we helpen je verder!

Wat is een geschikt instrument voor een pianoles?
Bij Pianolessen Utrecht snappen we dat een piano een heel erg grote aanschaf kan zijn. Als blijkt dat je kind door wil gaan met de lessen, kun je verschillende opties overwegen. In het meeste ideale scenario had iedereen die pianoles heeft een vleugel thuis staan, maar dit kan natuurlijk niet zomaar. En dat snappen we! Maar elke akoestische piano of een goede digitale piano met 88 toetsen en goede toetsaanslag is een optie. Je docent kan je adviseren met de aanschaf van een geschikt instrument, in overleg kan er een afspraak gemaakt worden om samen naar de winkel te gaan om je te assisteren. Dit doen we natuurlijk gratis!
Is een keyboard geschikt voor pianoles?
Helaas uiteindelijk niet. Aan het begin, de eerste paar maanden is het een prima oplossing als deze al thuis staat. Maar na een paar maanden voldoet een keyboard niet meer. Een keyboard heeft vaak niet genoeg toetsen (minder dan 88 toetsen), geen vast pedaal en een andere toetsaanslag. En de klank inspireert en motiveert niet om fantasierijk te spelen.
Mijn kind is heel erg druk en heeft niet zo veel tijd om te oefenen. Kan pianoles nog steeds?
Kinderen van nu zijn extreem druk. Iedereen zit op een of andere sportactiviteit, ze krijgen huiswerk en nog veel meer. En een rijk sociale leven hoort er ook nog bij. Dit vinden we ook belangrijk. Om piano te leren spelen is het wel een beetje anders dan bijvoorbeeld naar een sport gaan. Er is oefentijd nodig. Door herhaling worden alle juiste gewoontes en nieuwe concepten geleerd. Voor pianoles heb je wel inzet nodig. Het liefst op dagelijks basis. Maar we verwachten niet dat je kind urenlang achter de piano zit. Maar 10 minuten per dag zou moeten lukken. En als het langer dan 10 minuten is, geweldig!
Mijn kind oefent niet regelmatig. Hoe kan ik hem helpen?
Voor een kind is het vooral belangrijk dat oefentijd een routine wordt. Oefenen hoeft geen urenlange activiteit te zijn. Maar het helpt om een vaste moment op de dag te vinden wanneer het kind ongestoord kan oefenen. Natuurlijk is elke situatie anders. Dus we bekijken samen, wat voor jouw familie werkt. Bijvoorbeeld elke dag voor school te oefenen, dan heeft je kind de hele middag vrij. Of gelijk na school met dezelfde redenering. Maar wat ook kan werken is dat er geoefend wordt terwijl het eten gekookt wordt. Er zijn heel veel mogelijkheden. We moeten samen in gesprek en passende manier te vinden voor jou, je kind en je familie. Met consistentie als basisfactor.
Mijn kind oefent niet goed. Hoe kan ik helpen?
Jij, als ouder, speelt een belangrijke rol in zijn muziek opleiding. Kinderen verliezen vaak concentratie, raken heel snel in de war en geven op als iets te moeilijk wordt. Natuurlijk is het ideaal als een ouder ook iets over muziek weet om het kind te helpen als die in de knoop zit. Maar dat is niet altijd het geval. We proberen altijd alle nieuwe concepten goed in de les te herhalen, alles goed op te schrijven en duidelijk aan te geven wat de verwachting zijn en wat het huiswerk is. Het is ook af en toe handig om naar de les van je kind te gaan om zelf iets te leren om in staat te zijn om je kind thuis te kunnen helpen.
Mijn kind zegt dat hij oefenen saai vindt. Vandaar twijfelen we over pianoles. Wat doe jullie anders?
Uit onze ervaring blijkt dat oefenen niet altijd vanzelfsprekend is. Kinderen willen spelen, naar buiten gaan, tv kijken. Dat vinden ze altijd leuk. Ons doel als docenten, is om kinderen te motiveren en oefenen leuk te maken. Als het kind gemotiveerd is om iets te leren spelen, gaat die zelf achter de piano zitten. Leuke moderne muziek en creatieve opdrachten helpen hierbij. En we zijn constant op zoek naar nieuwe manieren om oefenen in een spel te veranderen. Elk kind krijgt een oefenzakje van ons om naar huis te nemen. In het zakje zitten verschillende oefenspelletjes. In de pianoles map staat een uitleg over dit zakje.
Kan ik als ouder bij de les van mijn kind zijn?
Er is geen universeel antwoord. Sommige kinderen vinden het spannend, zeker aan het begin, om zonder ouder op les te zitten. Sommige kinderen zijn veel ontspannender en maken meer contact met de docent zonder dat iemand meekijkt. Sommige kinderen gedragen zich slecht als er ouders bij zitten en ze worden veel volwassener als dit niet het geval is. Iedereen is anders en elke situatie heeft een andere aanpak nodig. We moeten samen aan elkaar luisteren en samen een passende les wijze te vinden die bij ons allemaal past.
Mag een broertje, zusje, vriendje of vriendinnetje mee naar de les?
Natuurlijk zijn broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes, oma’s, opa’s en wie dan ook welkom om af en toe te komen luisteren. Het liefst niet op regelmatige basis, omdat ze ook voor afleiding kunnen zorgen bijvoorbeeld als ze niet meer stil kunnen zitten. Maar we proberen ze altijd op een of een andere manier actief te laten deelnemen in minstens een gedeelte van de les bijvoorbeeld door spelletjes, makkelijke samenspel, et cetera.
Kan mijn kind een duo les hebben met een vriendje?
Pianolessen Utrecht biedt geen duo les aan. Uit ervaring blijkt dat dit ten kosten van de ontwikkeling van de kinderen gaat. Iedereen is anders, iedereen leert op een andere snelheid, iedereen heeft zijn eigen unieke talenten die zich moet ontwikkelen. In een duo les is er weinig tijd voor een individuele aanpak en dat zien we niet graag. We willen iedereen helpen het beste uit zich zelf te halen.

Al beslist?

Geen antwoord gevonden op je vraag?

Contact

Pianolessen Utrecht

Beurréperenlaan 2

3452DE Vleuten

 

+31627895352

info@pianolessen-utrecht.nl

 

BTW-id NL002499201B12

KvK nr. 51845644